Els socis d'ACI parlen de com estan treballant des del confinament i els nous reptes de futur.
Trobada de socis des del confinament
Al voltant del 40è dia de Quarentena, l’ACI volia prendre el pols a la situació. Com s’han adaptat les empreses al confinament? Com treballen els professionals? És possible treballar en remot amb la mateixa eficàcia? Què els preocupa, o com pensen que canviarà el mercat i el món després de la pandèmia? Aquestes eren algunes de les qüestions que es plantejaven. Per tal de resoldre-les, l’ACI va proposar als seus socis una trobada virtual amb l’objectiu de compartir experiències i, sobretot, buscar el caliu rere una pantalla de tots aquells a qui tant trobem a faltar.
A la trobada hi van participar 10 assistents en representació de diverses consultories d’instal·lacions: Xavier Martínez d’AIA, Vicens Garcia de JG Ingenieros, Josep Mª Tremps de Gepro Engineering, Llorenç Ramos i Ignasi Bailon de TDI Enginyers, Enric Ros d’ARCbcn, Jaume Caballé de Caballé Associats, Jaume Pastor d’ Eletresjota, Quim Sajet de QS Enginyeria, i Jaume Perna d’OTP Global Engineering.
És destacable que tots ells van estar d’acord amb que, en menys de dos dies, tots els professionals podíen accedir a arxius, documents i plànols des de les seves cases. “Es va organitzar tot en temps rècord” - explicava l’Enric Ros, qui ha reconegut que tota la seva plantilla ha respost molt positivament i això els està permetent atendre tots els terminis i compromisos adquirits abans de l’estat d’alarma.
La majoria van concloure que la pandèmia ha estat una oportunitat per provar metodologies noves i per demostrar que és possible el teletreball fins i tot en un sector clàssic com el de les enginyeries on els plànols en paper, les reunions presencials i les visites d’obra segueixen tenint un paper rellevant.
La trobada va servir també per posar en comú les tecnologies que permeten facilitar ler reunions virtuals així com les millors opcions en servidors remots. En aquesta línia, per exemple, Xavier Martinez va manifestar que una eina digital gratuïta que a priori està dissenyada per a comunitats de videojocs anomenada Discord els ha resultat increïblement pràctica per a compartir i modificar documents en directe i online.
Vicens Garcia afegeix que “si bé la part tecnològica ha estat la més fàcil de resoldre, a mida que han anat passant les setmanes, s'ha detectat un cert desànim i cansament. Cal estar atent a això i intentar cuidar la nostra gent“. Llorenç Ramos de TDI va apuntar que probablement “aquest desgast es deu no tant al fet de teletreballar sinó a la manca de llibertat de moviments, de la monotonia i de la incertesa del moment. És obvi que molts hem descobert les bondats del teletreball però aquestes es veuen difuminades per la manca de vida social, de l’aire fresc o d’un entorn normalitzat”.
“En un futur pròxim les coses canviaran”, afirma Vicens Garcia, referint-se a que les empreses seran menys reticents a implantar el teletreball algun dia a la setmana. És a dir, a combinar els dos entorns per a una millor conciliació laboral dels empleats. Quim Sajet de QS apunta, des de la seva experiència com a empresa que aplica el teletreball des de l’inici, que el camí ha de ser aquest però que cal establir rutines i horaris destinant temps a esbarjo personal, ja que en cas contrari el model no funciona.
Jaume Caballé de Caballé Associats afegeix que el fet que la implantació hagi estat tan precipitada ha comportat que s’hagin hagut d’adoptar mesures que potser no eren les més idònies tot i que els han permès mantenir la productivitat malgrat les dificultats. Poder ara posar en comú el camí que ha fet cadascú de forma individual dona opció a reconsiderar i potser modificar les eleccions que s’han fet a nivell tecnològic i organitzatiu per millorar l’eficiència.
Com a conclusió, doncs, tothom està d’acord en que el confinament ha estat l’empenta necessària que molts necessitaven per posar en marxa un sistema de teletreball efectiu i generalitzat a les seves empreses.
Respecte a com veuen el futur, la visió general és encara de desconcert i dubtes. L’actual situació no s’assembla a cap altra viscuda abans. Malgrat que totes les empreses encara porten l’embranzida de la inèrcia d’abans del confinament general, els propers 3 mesos caldrà recuperar-se tan ràpidament com es pugui. Serà possible això? Aquí, tant Jaume Perna d’OTP com Josep Maria Tremps de GEPRO coincideixen en opinar que la crisi del 2007 va ser molt pitjor i confien que la crisi del COVID-19 serà de més fàcil recuperació.
En aquest cas, algunes empreses han optat per fer un ERTO econòmic que permet anar recuperant treballadors a mida que els projectes es reactivin. Tots ells estan d’acord en que les licitacions públiques seran un factor clau per a tornar a posar en marxa l’engranatge d’aquest sector.