A Espanya no estan incloses com a edificis sanitaris dependents de les conselleries de sanitat
Les residències, a Espanya, no estan incloses com a edificis sanitaris dependents de les conselleries de sanitat i la gran majoria són de titularitat privada amb una gran varietat de dimensions i característiques. Durant la pandèmia es va pretendre que actuessin com a edificis sanitaris per a atendre pacients que no podien ser atesos als hospitals col·lapsats.
Barcelona, juny 2020 - Per a parlar de la "Nova Normalitat" en l'àmbit de les instal·lacions en els edificis, ACI – Associació de Consultors d'Instal·lacions - ha organitzat un cicle de Webinars on s'analitzi les repercussions de la pandèmia des de diferents punts de vista. Enginyers, arquitectes i especialistes de cada àmbit es reuniran per a per a discutir quines seran les noves normes i comportaments en les instal·lacions de, oficines, hospitals i escoles en un calendari previst fins a setembre.
L'última edició celebrada el passat 9 de juny es va centrar en l'àmbit sanitari per a saber com han viscut la pandèmia des de primera línia i com haurien de ser les instal·lacions a partir d'aquesta experiència.
El Sr. Ramon Torrents, arquitecte PSP arquitectura, el Sr. Ángel Sánchez, Director de Projectes JG Enginyers i el Sr. Marc Jaumà, Cap de Serveis Generals de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona al costat de Roberto Rodríguez, Director de desenvolupament de negoci en TROX España i Javier González, enginyer de producte de DAIKIN ens van parlar sobre les seves experiències moderats per Josep Maria Tremps, President honorífic de ACI.
“Les instal·lacions dels edificis destinats a residències són, en general, molt senzilles. Els edificis tenen una escassa ventilació i és bastant comuna apreciar olors característiques de productes biològics. Aquesta experiència ens ha demostrat que l'equip humà ha estat un punt indiscutible per a l'èxit. Han funcionat millor les instal·lacions ben executades, amb bones empreses instal·ladores i bones contractacions, les que tenien plans actualitzats amb sistemes de gestió oberts i flexibles, que han facilitat l'adaptació als canvis introduïts. És indispensable que, en el futur, hi hagi major exigència de projectes ben realitzats, usant paràmetres de càlcul que permetin augmentar prestacions si així ho requereix la situació” va assenyalar Ángel Sánchez durant la seva intervenció en una crítica al sistema.
Marc Jaumà, al capdavant dels serveis generals de l'hospital públic de Badalona, va explicar com en tot just 15 dies els malalts de Covid van passar de 100 a més de 700 i com van haver d'adaptar les seves instal·lacions per a albergar més del doble de llits d'UCI. Va constatar que “No és fàcil augmentar la capacitat. Multipliquem per quatre el consum d'oxigen. No és només posar llits… el que és un repte és l'aïllament, els gasos medicinals, l'oxigen, el buit, les preses de terra, els endolls i instal·lacions i, sobretot, l'esforç del personal sanitari en perill constant i risc de contagi. Estem infra-dotats en la infraestructura basi i es necessita una inversió en instal·lacions. Com a cultura de país cal invertir en la nostra salut”.
A un cas similar es va enfrontar l'arquitecte Ramon Torrents quan va intervenir a l'Hospital General de Catalunya per a adequar espais d'UCI en tot just 12 dies i exposa que “el fet d'haver usat espais polivalents com a aules i menjadors, va fer que fossin unitats d'UCI amb una gran entrada de llum natural i visió del paisatge verd de l'exterior. Comparativament, els pacients en aquestes unitats efímeres amb llum natural, es recuperaven més ràpid i amb un millor estat d'ànim que els pacients de les UCIs regulars. No obstant això, com a part negativa és que els boxs no eren individuals i no hi havia ni privacitat, ni intimitat el que provocava, també, més estrès per part dels professionals que no podien segregar, aïllar o separar pacients amb altres patologies creuades. No obstant això, segons explica l'estudi, el fet que no es pogués rebre visites de familiars o amics i que els malalts convisquessin en una única sala lluminosa i envoltada de verd, va fer que tendissin a socialitzar entre ells i les patologies de la síndrome post-UCI van disminuir considerablement”.
“Hem d'aprendre a dissenyar hospitals que estiguin preparats per a futures pandèmies o qualsevol altre contratemps sanitari d'aquesta magnitud a nivell poblacional. És necessari invertir en qualitat i pensar espais polivalents i estructures que permetin ampliacions ràpides i fàcils que no encareixin la inversió. Això no pot tornar a ocórrer perquè, entre altres coses, ens juguem la vida en això” conclou Josep Maria Tremps.
Aquests webinars organitzats per ACI tenen com a objectiu aportar llum per a aprendre d'aquesta experiència i dotar als professionals de l'enginyeria d'instal·lacions d'eines per a dissenyar, en el futur, edificis més saludables.
Són gratuïts i oberts a tothom i els membres de l'associació sense ànim de lucre, a més, poden descarregar-se els enregistraments dels esdeveniments i un informe detallat en la web.
Més informació en www.acicat.org
Sobre ACI:
ACI neix en 2008 per iniciativa d'un grup de consultories catalanes amb l'objectiu de disposar d'una eina de representació conjunta per al col·lectiu de professionals.
Té com a missió atorgar prestigi a la professió, donant suport i promovent la imatge de les consultories, expressar el punt de vista del col·lectiu, vetllant pels seus interessos de futur i vetllar per l'ètica i dignitat professional dels seus membres i treballar per a fer-la extensiva a tota la comunitat professional.
Contacte de premsa:
Inés Cegarra / M-630 547 842
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.