Cada cop amb més evidències, la Covid-19 es transmet per via aèria a través dels aerosols.

AEROSOLS?… VET AQUÍ LA QÜESTIÓ

 NPR 201020 ACI Aerosols

Fa un parell de dies, llegíem als diaris que un grup de científics defensa, cada cop amb més evidències, que la Covid-19 es transmet per via aèria a través dels aerosols.

José Luis Jiménez, treballa com a expert en aerosols a la Universitat de Colorado i és un dels científics que lidera aquesta teoria. Ha estat entrevistat per diversos mitjans i ha fet un vídeo que ha esdevingut viral. Jiménez, juntament amb un grup de científics nord-americans, firma una carta publicada a la revista Science: diuen que hi ha proves aclaparadores que la inhalació d'aquestes partícules representa una ruta de transmissió important de la malaltia i que calen mesures de control efectives i, sobretot, indicacions clares a la població de com evitar aquesta via de contagi. Per fer-ho, reclamen que cal considerar com a aerosols totes les gotes de menys de cent micres i no només les inferiors a cinc micres, perquè aquesta divisió és més coherent amb el comportament aerodinàmic real de les partícules.

Malgrat la distància, el rentat freqüent de mans i la mascareta ens trobem, a més, amb un problema de salubritat de l’aire en espais tancats. Què fem, doncs, per millorar aquest problema? Quines seran les claus en un futur per tal que les escoles, oficines, comerços i centres esportius puguin oferir un espai saludable amb un aire net?

Des de l’ACI, creiem que els enginyers d’instal·lacions seran claus per adaptar els edificis existents però, per això, cal un reglament específic perquè, tot i que la forma més barata de ventilar i canviar l’aire és obrir les finestres, no sempre és factible. Quins sistemes són els adients, quin tipus de filtres HEPA funcionen i quines tecnologies són viables? El debat està servit.

Enginyers, científics i fabricants hauran de treballar de la mà i a contra rellotge per mirar de pal·liar les mancances de les instal·lacions. Una cosa està clara: la Covid-19 ha posat sobre la taula carències a nivell normatiu que cal resoldre.