El passat dia 8 de Juny del 2017 va tenir lloc la Jornada Monogràfica de Facility Management  i noves tecnologies al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, una trobada que va permetre conèixer la visió i experiències d'èxit de Propietats, Empreses de Serveis i Programari, Consultories i Fabricants en el desenvolupament d'aquesta especialitat que va guanyant presència dia a dia.

La jornada va començar amb la intervenció del Sr. Xavier Martínez, President de ACI, el qual va donar la benvinguda als assistents i va fer una petita introducció de la temàtica de la jornada.

NPR 170608 39JTEC FACILITY MAN Noti2
Seguidament en Josep Ortí, Director Gerent de TEST JG, va començar la seva ponència  parlant sobre els conceptes generals del Facility Management. Va tractar el cicle de vida, l’estalvi i el cost dels canvis, la compra de recursos en relació als serveis, els indicadors de qualitat i va acabar abordant les noves eines i tecnologies.

A continuació va ser el torn del Sr. Rafael Bravo, Director Prescripció Zona Nord y Nord-est de Orkli, explicant com el Facility Management en fase d’execució és molt més rendible. A més va parlar sobre tots els avantatges que aporten  els sistemes entre client i proveïdor tipus Kanban per exemple l’automatització màxima de la operativitat i que la participació de l’usuari final en temps real fa que sigui el sistema de producció més efectiu i eficient que es coneix.

NPR 170608 39JTEC FACILITY MAN Noti2
Seguidament el Sr. Carlos Jiménez, Product Manager de MITSUBISHI ELECTRIC, va tractar el cas real d'unes noves oficines centrals Europees de MITSUBISHI Electric a Ratingen (Alemanya) explicant la gestió d'edificis amb sistema MAPS. Va parlar sobre els sistemes de mesurament d’energia, el seu sistema d’alarma d’intrusió tant en l’estat actual com l’històric, el sistema de monitorització elèctric i l’ofimàtica.

La jornada va continuar amb la intervenció del Sr. José Luís Gordo, Responsable de desenvolupament de negoci de serveis per a E&P, Schneider Electric, explicant la introducció al manteniment predictiu. Va començar la seva ponència parlant sobre els diferents tipus de manteniment en relació a la criticitat i el manteniment sota demanda basat en condicions. També va introduir el programa ProDiag, un software de serveis de diagnosis funcionals per a la distribució elèctrica. Finalment va concloure la seva intervenció esmenant el manteniment predictiu basat en condicions tot abordant el programa EcoStruxure Asset Advisor.

Tot seguit, el Sr. Héctor Colado, Director Tècnic de Nechi Ingeniería, va exposar les tecnologies emergents aplicades al disseny i manteniment d’edificis tot parlant de la industria 4.0, el concepte BIM, el BMS, la realitat virtual i augmentada, l’IoT, el cloud Computing, Robòtica Col·laborativa, el Big Data, Small data i la Ciberseguretat.

NPR 170608 39JTEC FACILITY MAN Noti1
Finalment va ser el torn de la propietat, en aquest cas dels Srs. Rafael Lopez  i Daniel Dávila de la  Subdirecció General de Patrimoni, Obres i Serveis. Van explicar que aquesta subdirecció exerceix les funcions de Facility Management del Departament de Justícia i que per aquesta gestió disposa d’un grup humà que té el suport d’aplicacions informàtiques com gmao i d’altres, participant en els processos de presa de decisions des de l’inici (amb l’elaboració dels plans funcionals) fins a la fase d’explotació. Tenen la responsabilitat de gestionar immobles de diferents règims, usos i tipologies, proporcionant i/o gestionant els serveis necessaris per la correcta explotació dels edificis. Per últim va remarcar la implicació i la professionalitat de tot l’equip humà que conforma aquest grup.

Abans de concloure la Jornada es van exposar breument les conclusions més importants i tingué lloc un breu torn de preguntes, que donà pas a la degustació d'un aperitiu, gentilesa de tots els promotors de la jornada i d’ACI.