Mitjà: Interempresas Suport: Digital Data: 14/07/15 REF_ACI: NP150006
 

150709 33JTEC HOSPITALS foto 1Javier García 13/07/2015

D'esquerra a dreta, Josep Maria Tremps, Francisco García-Moreno i Àngel Sánchez, durant la seva intervenció.

Després de la inauguració de la jornada, duta a terme per Josep Maria Tremps, president d'ACI, va prendre la paraula Francisco García-Moreno, responsable tècnic d'obres del Servei Català de la Salut (Catsalut), que va afirmar que l'hospitalari és un sector estratègic. "L'únic sector que en crisi ha seguit llançant concursos ha estat l'hospitalari", va subratllar.

L'especialista també va afirmar que la sanitat a Espanya és de gran nivell i va explicar que a Catalunya continuaran les inversions en hospitals però a un altre ritme ja que "el sector hospitalari està fet". García-Moreno també va explicar que en temes d'estalvi i eficiència energètica "queda molt camí per recórrer". "Tant en energia elèctrica com en calefacció i aire condicionat hi ha encara un malbaratament considerable. Encara tenim molt marge de millora per reduir consums en els nostres hospitals ", va puntualitzar.

Per al responsable tècnic d'obres de Catsalut, la crisi ha demostrat la importància de les conduccions en els hospitals; la necessitat de conscienciar a personal i usuaris d'hospitals; la rellevància de la pell de l'edifici; i la necessitat de millorar els projectes i de comptar amb bona empreses instal·ladores, així com amb materials de primera qualitat i d'alt rendiment.

De la projecció a l'execució
La jornada també va comptar amb una taula rodona en què va participar, a més de Josep Maria Tremps i Francisco García-Moreno, Àngel Sánchez, director del departament d'instal·lacions mecàniques de JG Enginyers, que ha subratllat la importància que tots els actors implicats en una obra mantinguin un contacte directe i ha apuntat que el seguiment de la mateixa és un punt que "es pot i ha de millorar". També va reconèixer que durant el boom de la construcció aquest seguiment era gairebé nul, tot i que, va afegir, des dels últims 4 anys, es duen a terme un mínim de 4 o 5 reunions. Sánchez ha afirmat que en una obra el 30% dels contratemps es deuen al disseny previ, mentre que el 70% restant correspon a problemes en l'execució.

A la taula rodona també hi van participar els professionals que van assistir a la jornada. "A l'hora de projectar i executar una obra no sempre se'ns veu com a col·laboradors, ni es tenen en compte les nostres consideracions", es va queixar el responsable d'un important hospital català. Per la seva banda, un dels enginyers presents va explicar que per aconseguir un concurs s'ofereixen pressupostos molt baixos. "El problema se'l troba l'empresa després per complir amb el projecte a aquest preu", va afirmar. En aquest sentit, Sánchez ha assegurat que els enginyers no es solen equivocar en els pressupostos. "Hi ha un marge d'error d'un 5%. No pot ser que després una empresa ofereixi una rebaixa del 30% ", ha afegit. "Si el pressupost l'ha presentat la consultora un 30% més baix, arriba a l'instal·lador més baix encara, fins i tot amb una rebaixa del 50%, amb el que es treballa moltes vegades per sota de cost, perdent així diners", ha afegit sobre aquesta qüestió García-Moreno.

A la jornada van assistir un centenar de professionals del sector.150709 33JTEC HOSPITALS foto 2

Hospitals eficients
A continuació, destacades empreses del sector van aprofundir en temes d'interès i presentar les seves solucions per aconseguir l'eficiència energètica en les instal·lacions d'edificis hospitalaris. Així, Javier Aramburu, director tècnic de Trox Espanya, va parlar sobre el tractament i la distribució d'aire en zones crítiques hospitalàries, mentre que Josep Ventura, delegat comercial de Camfil, va aprofundir en la filtració en hospitals. Per la seva banda, Javier González, de Daikin Applied, va basar la seva intervenció en l'eficiència en centrals de producció de fred i en la seva normativa; Joan Sampedro, director de Arttis (concessionari oficial de Buderus), va destacar la importància dels sistemes de producció de calor d'alt rendiment; i Pep Cusidó, director de Lamp Lighting Spain, va enumerar les possibilitats d'estalvi d'energia a través de sistemes eficients d'il·luminació amb LED. La jornada va concloure amb la participació d'Agustí Prunés, director de projectes de Riello, que va explicar com aconseguir energia eficient i de qualitat en hospitals gràcies a SAIS, i Carles Muñoz, delegat comercial de la zona est de Sauter Ibèrica, que va parlar de sistemes de gestió informatitzada.