170201 PRO D 170314 37JTEC

Data: Gener – Febrer 2017

En aquesta jornada es pretenia donar a conèixer de primera mà les perspectives dels diferents agents involucrats en aquest mercat (Enginyeries, Fabricadors i Project Manager), així com veure les solucions tècniques que Enginyeries i Fabricants podien oferir a l'inversor per millorar la rendibilitat energètica d'aquesta tipologia d'edificis i, per tant, l'econòmica. La Jornada es va completar amb la participació d'Aguirre-Newman, que va aportar la visió des d'un enfocament diferent al dels altres ponents.


Xavier Martínez, actual President de ACI, va inaugurar el cicle de ponències donant la benvinguda als assistents i presentant la jornada.
A continuació va prendre la paraula Jordi Vila, soci de ACI i Coordinador de Projectes de JG ENGINYERS, el qual va exposar el desenvolupament d'un projecte d'enginyeria dissenyat amb Metodologia BIM, abordant entre altres temes els criteris principals a tenir en compte en un edifici d'oficines, la importància de la comunicació i la metodologia en general a implementar en BIM tant en un projecte bàsic com en un executiu. Finalment es va explicar un exemple real d'edifici d'oficines en el qual es va detallar la implantació de tots els tipus d'instal·lacions

A continuació Lorena Artús, Responsable de prescripció de la Zona Aquest de AERMEC - AIRLAN va parlar sobre els Sistemes Hidrónics per a instal·lacions del sector terciari, exposant les principals característiques, les tipologies d'equips de producció d'aigua i les diferents solucions específiques a aplicar. Finalment es va exposar un cas de District Heating & Cooling.

Seguidament va intervenir Miguel Angel Sánchez López, Product Manager ATW/ Ecodan de MITSUBISHI ELECTRIC,amb la ponència sobre Climatització Aire-Aigua mitjançant VRF Híbrid, on va explicar el concepte de bomba de calor, quins avantatges energètics existeixen, els balanços de les tecnologies de calefacció més habituals i el rendiment d'aquests sistemes. Finalment es van comentar diversos exemples pràctics.

Quant a la qualitat de l'aire en edificis d'oficines va ser Roberto Rodríguez, Business Development Manager de Difusió d'Aire i Sistemes Aire-Aigua de TROX ESPANYA, qui va exposar la normativa, els requeriments del sistema de climatització, els factors que intervenen al moment d'escollir aquest sistema, el tipus de cabal, els sistemes d'expansió directa, els tot-aire, els tot-aigua i aire-aigua. Es va tractar de forma detallada els tipus de difusores per mescla d'aire, així com els avantatges i inconvenients que presentava cadascun i quin era la seva utilitat, mitjançant diverses simulacions.

El tractament de l'aire primari va ser el tema abordat per Jose Prieto, Business Developement Manager Air Distribution de SERVOCLIMA. En aquesta ponència es va incidir en la normativa tant en l'àmbit Europeu com en el nacional. Es van tractar els requeriments de dimensionament, els diferents mètodes que existeixen per al càlcul de cabal d'aire, quin normativa ho abasta, la possibilitat de sectorización segons el projecte i els avantatges i inconvenients d'utilitzar aigua o refrigerant de- penjant del projecte. Finalment es va mostrar un cas pràctic sobre la instal·lació en un edifici de la Illa Diagonal de Barcelona.

A continuació Antonio Arteche, Managing Director de ZUMTOBEL, ex- va posar la Gestió de Control en l'explotació d'edificis, tractant com a punts principals les tendències en control d'il·luminació amb un exemple real de projecte d'oficines i LI- TECOM. En referència a les tendències actuals es va abordar l'estalvi d'energia, la modificació de les temperatures de color, l'aprofitament de la llum diürna i com integrar la il·luminació d'emergència. El cas real explicat va ser el de la Rotonda, situat en el passeig de Sant Gervasi, un edifici d'oficines que va ser rehabilitat íntegrament.

Les diferents solucions per a l'alimentació ininterrompuda del sector terciari va ser tractada per Agustí Prunés, Director de Projectes de RIELLO TDL. Es van tractar diferents necessitats, el cost que té un tall de subministrament, l'ús de l'edifici, etc., exposant a continuació diverses solucions (sense SAI, amb SAI de baixa/mitjana potència i SAI general), plantejant avantatges i inconvenients que presentava cada sistema. Seguidament es va tractar un exemple real d'implantació, per finalitzar amb l'espai que requereix cada sistema i el seu rendiment.

Gerardo Giménez, Director d'Arquitectura de la Delegació de Barcelona d'AGUIRRE NEWMAN va finalitzar la jornada exposant primerament la situació del mercat del sector terciari a Barcelona. En l'àmbit d'estoc es va comentar que la demanda actual és major a l'oferta del mercat, per la qual cosa falten m2 d'oficina. Altres aspectes abordats van ser les necessitats dels usuaris i com evolucionen aquestes necessitats a mesura que canvien les tendències. Les inclinacions actuals del mercat d'oficines marquen una tendència cap a la digitalització i col·laboració, tenint en compte la mobilitat, la comunicació d'equips i la transparència d'informació.

Aprofitant el moment de major assistència, el President de ACI Xavier Martínez va dir unes paraules en record del nostre benvolgut company Joan Carreras, recentment mort, a qui es va voler dedicar la Jornada com a petit homenatge per tota la seva trajectòria professional.
La jornada va concloure amb un torn de preguntes on es van poder resoldre els dubtes dels assistents, finalitzant amb la degustació d'un aperitiu per gentilesa dels organitzadors i patrocinadors.

170201 PRO D 170314 37JTEC 2

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (SPR_170201_PRO_D_170314_Conv_37JTEC.pdf)37Jtec_Proinstalaciones[ ]433 kB