• Les noves normatives eliminaran progressivament l'ús de determinats gasos refrigerants, com el gas el R410A, fortament penalitzat, i impulsaran nous avanços tecnològics orientats al desenvolupament de nous sistemes més eficients, amb menors consums d'energia i basats en gasos refrigerants més sostenibles com el HFO1234ze. 
  • El procés exigirà també la substitució o adaptació tècnica dels equips ja instal·lats, la qual cosa exigirà la substitució de determinats elements perquè els equips puguin treballar amb gasos refrigerants de transició, menys contaminants

Barcelona, 27 d'abril de 2018.- L'impacte del reglament FGas i de la directiva Ecodiseny ErPen les plantes refredadores i el futur dels gasos refrigerants amb baix PCA i alta eficiència energètica van ser els grans temes abordats en el Seminari, organitzat per CLINT i Eurofred, que ha reunit avui a més de mig centenar d'enginyeries i grans instal·ladors a l'hotel Urban de Madrid.

El seminari, centrat en la refrigeració industrial, va comptar amb la participació Francesco Fadigà, Design Manager de CLINT i pioner en la utilització de la levitació magnètica en els compressors de les enfriadoras, Emiliano Pellis, Export Area Manager de CLINT i José López, Industrial HVAC & EE/RE Product Manager de Eurofred, que van analitzar l'impacte tecnològic, econòmic, energètic i mediambiental derivat de l'adopció progressiva de gasos refrigerants respectuosos amb el medi ambient.

Segons José López, les noves normatives eliminaran progressivament l'ús de determinats gasos refrigerants, com el gas el R410A, fortament penalitzat, i impulsaran nous avanços tecnològics orientats al desenvolupament de nous sistemes més eficients, amb menors consums d'energia i basats en gasos refrigerants més sostenibles com el CO2 i el HFO 1234 ZE. 

El procés exigirà també la substitució o adaptació tècnica dels equips ja instal·lats, la qual cosa exigirà la substitució de determinats elements perquè els equips puguin treballar amb gasos refrigerants de transició, menys contaminants. “Calculem que, de mitjana, les inversions per actualitzar els equips suposaran entre un 10 i un 15 del cost de les instal·lacions actuals”. 

El seminari va analitzar l'impacte dels nous gasos refrigerants en refredadores d'aigua amb baix GWP/PCA que substituiran els refrigerants fluorats tradicionals i va examinar les seves diferències en àmbits com el rendiment, optimització i costos dels equips i en altres relatius a normes de seguretat i legislació mediambiental.

Nous refrigerants

El canvi de paradigma derivat de les noves normatives reclama tant el desenvolupament de nous gasos refrigerants com de noves tecnologies que facilitin l'ús dels gasos amb menor impacte ambiental.

El calendari va començar en 2014, si ben el seu impacte va ser poc perceptible. No obstant això, en 2018 la quota ha caigut un 30% i en 2022 el GWP -Global-warming potential- se situarà entorn de 600. Com a referència, el GWP del R410A és superior a 2000. Per 2022 les emissions no han de superar el 20%. Entre els nous refrigerants destaquen el HFO 1234ze, substitut natural de R134A, el R513A i el R452B.

No tots els equips instal·lats podran adaptar-se als nous gasos i els que puguin hauran de canviar molts dels seus components com a compressors, circuits, maniguets, connexions… “El seminari -assenyala José López- ha servit per parlar de la normativa, del que diu i els seus límits i, a partir d'ella, saber què tipus de refrigerants és adequat i quin és l'eficiència de les maquines”.

Refrigerants per aigua

En aquest entorn de canvi, CLINT utilitza ja el gas refrigerant HFO 1234ze en els seus refredadores d'aigua equipades amb compressor centrífug a levitació magnètica. A més, en el cas de les refredadores d'aigua es requereix menys quantitat de refrigerant, ja que es manté a l'interior per refredar l'aigua, que després circula per les conduccions. Aquesta arquitectura simplifica l'adaptació dels equips a les instal·lacions ja que solament cal realitzar canvis en la planta refredadora.

Imatges: https://we.tl/ZJMmZGgsQ3

 

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (SINF_0499_EUROFRED_180427.pdf)SINF_0499_EUROFRED_180427.pdf[ ]602 kB