• Cellers de La Rioja, a través del seu departament de R+D+i, porta més de 14 anys aplicant les noves tecnologies en els seus vinyers.
  • Incrementa la sostenibilitat de les explotacions, optimitzant el consum d'aigua i controlant els riscos per gelades.
  • Connectivitat i sostenibilitat: nou enfocament en el sector agrícola.

Cenicero (La Rioja) – D'acord amb l'eslògan de Bosch “Innovació per a la teva vida”, l'empresa capdavantera en fabricació de sensors no ha volgut deixar de costat un sector, com l'agrícola, que fa possible que puguem alimentar-nos diàriament. Un sector que representa, segons l'última dada de la FAO, aproximadament el 4% del valor agregat del PIB mundial. Es tracta d'una activitat econòmica molt tradicional però, al mateix temps, amb un gran potencial de beneficis i reducció de costos de producció gràcies a l'aplicació de la més avançada tecnologia de connectivitat. És per això, que Bosch ha creat la start-*up DeepfieldRobotics, que desenvolupa i comercialitza sensors per monitorizar cultius. 

En aquesta aposta, la companyia ja està present a Espanya en cultius molt importants com són el del tomàquet, l'espàrrec, l'olivera, els cítrics o la maduixa. Encara li faltava per explorar el sector vinícola, i ho ha fet de la mà d'una dels cellers més prestigiosos i amb major reconeixement nacional i internacional com és el Grup Cellers De La Rioja. Aquesta empresa, fundada en 1890 per les famílies Frías i Artacho, és una de les 13 cellers centenaris de La Rioja i va participar, en 1925, al costat d'altres cellers, en la creació de la D.O. Rioja.

La trobada entre el personal del Grup Cellers de La Rioja i Bosch va tenir lloc a principis de desembre. El president del grup de La Rioja, Santiago Frías, i el director de projectes de R+D dels cellers, Pablo Orio, van rebre en les seves instal·lacions de Cenicero al president de Bosch per a Espanya i Portugal, Javier González, i a l'equip de Nous Negocis de Bosch: Emma Nogueira, directora del departament i Estefanía Hernández, responsable de Smart Agro. En aquesta visita, ambdues entitats van compartir impressions sobre els nous desenvolupaments que Bosch està duent a terme en l'àmbit del Smart Agro, les apostes de Cellers De La Rioja pel R+D i també les possibles necessitats de desenvolupament.

Maridatge de tecnologia amb cultius
En la seva cerca per obtenir el millor raïm per continuar oferint uns vins de qualitat, el celler porta aplicant les noves tecnologies des de 1980, la qual cosa la converteix, en aquest sentit, en pionera, destinant 400.000 euros a l'any a projectes innovadors.

Aquest any, una de les activitats engegades pel celler és la instal·lació del sistema “DeepfieldConnect ® - Field Monitoring” desenvolupat per Bosch, que permet fer un seguiment permanent de la parcel·la en la qual el sensor es troba instal·lat. Gràcies a la “App” que ho acompanya, les dades, que estan disponibles a qualsevol moment i des de qualsevol lloc, resulten molt fàcils d'interpretar i ajudar així a prendre les decisions correctes que evitin situacions crítiques. 

La instal·lació es va dur a terme en un dels vinyers de Cenicero, concretament en “Muntanya Real”, on es va poder comprovar altres dels grans avantatges del sistema: facilitat i rapidesa d'instal·lació i engegada. Amb prou feines mitja hora després de col·locar la bateria i acabar de connectar els sensors, ja estaven disponibles les dades en el smartphone.

Alarmes per evitar grans pèrdues
El treball del camp és molt sacrificat i, a més, depèn de molts factors, entre ells la climatologia, que no es pot controlar, però que sí es pot mesurar. Amb el sistema “Field Monitoring” el productor té disponibles en el seu smartphone, a qualsevol moment i lloc, els valors de temperatura i humitat ambienti, així com la humitat del sòl, de tal manera que amb la configuració d'alarmes que permet la “App”, podrà reaccionar a temps i prevenir riscos de sobre escalfament, altes humitats, escassetat d'aigua i gelades.

Durant la instal·lació del sistema, Pablo Orio va comentar que “el 28 d'abril d'aquest mateix any va haver-hi una forta gelada en el cor de La Rioja Alta, amb temperatures de fins a 3 graus sota zero, la qual cosa va provocar multitud de pèrdues”. Per la seva banda, Santiago Frías va explicar com “les temperatures mínimes van gelar les gemmes nounades de les vinyes, afectant a un total de 15.000 hectàrees, és a dir, al 70% de les dedicades al cultiu del vinyer de La Rioja, la qual cosa es va traduir en unes pèrdues d'al voltant de 40 milions d'euros”. Segons va apuntar Javier González, “Ara, amb la solució “Deepfield Connect® - Field Monitoring”el grup cellerer podria evitar aquest any aquestes pèrdues. Si a més de la nostra solució que controla les inclemències meteorològiques amb una informació més precisa, s'implementa amb altres mesures com, per exemple, un sistema de reg per aspersión que entri en funcionament al moment que l'alarma avisi del risc de gelada, s'evitarien que les gemmes es puguin gelar, millorant la rendibilitat del celler”.

Una altra de les funcionalitats de la solució de Bosch és l'optimització del sistema de reg, de manera que, gràcies a la sonda d'humitat del sòl amb la qual explica aquesta tecnologia, es pugui fer un ús més eficient dels recursos hídrics, avisant al productor quan ha d'encendre o apagar el sistema de reg en funció de les necessitats del cultiu, evitant així el malbaratament de l'aigua.


Precisament aquest 2017 ha estat l'any més sec des de 1965 el que afecta directament a l'agricultura ja que, segons el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient el 85% de l'aigua d'Espanya s'utilitza en l'agricultura i la ramaderia. El nivell d'aigua embassada total en la comunitat de La Rioja se situa entorn del 14%, una xifra amenaçadora que pot suposar la reducció de la collita de raïms.

 

D'esquerra a dreta: Pablo Orio, Estefanía Hernández, Emma Nogueira,  
Javier González i Santiago Frías, visitant les instal·lacions de
Cellers  d
e La Rioja en Cenicero.

Pablo Orio i Estefanía Hernández durant la instal·lació.

Instal·lació del sistema “Deepfield Connect ® – Field Monitoring” 
completada en el vinyer.